Studer en Revox. Reviseren, repareren of verkopen?

Studer bandrecorder


Naar de hoofdindex
 

 

Niet goed...
Wat nu?

 

 
In goede staat
Mits in goede staat...

 

 
Onderdelen vervangen...
Onderdelen vervangen...

 

 

 

 
Oscar's Service Center
Oscar in Almere, klik voor kaart.

 

 
Thomas Schröder
Thomas Schröder in Upgant-Schott, klik voor kaart.


 
Repareren, reviseren of (al dan niet kapot) verkopen? Op de tweedehands markt zijn serieuze kopers op de hoogte van de problemen. Ze begrijpen dat een 30 jaar oud, werkend apparaat morgen kapot kan gaan. Ze gaan er van uit dat de oude condensatoren nog in het apparaat zitten als geen volledige revisie aangetoond kan worden. Ze weten ook dat vervanging van een enkele condensator soms genoeg is om een apparaat werkend te krijgen. Prijsverschillen tussen werkende en niet-werkende apparaten zijn daarom niet erg groot. Goed gereviseerde apparaten zijn duidelijk duurder dan werkende/kapotte apparaten. Dat prijsverschil wordt veroorzaakt door de arbeidsuren die nodig zijn voor een volledige revisie.

Verkopen?

Wie van een kapot apparaat af wil kan overwegen om het apparaat in niet-werkende staat te verkopen. Ook dan brengen ze nog geld op. Laten repareren om bij verkoop een hogere prijs te krijgen kan uiteraard ook, maar loont niet snel. Dat is enerzijds omdat het prijsverschil tussen werkende apparaten en niet-werkende beperkt is. Zonder aantoonbare revisie aangetoond zal een serieuze koper rekening houden met de kosten van zo'n revisie. Anderzijds geldt dat een reparatie van 1-2 uur werktijd soms genoeg is om een apparaat weer werkend te krijgen, maar zelfs zo'n beperkte reparatie kost al snel 100 euro. Het zal moeite kosten om die 100 euro via een hogere verkoopprijs terug te krijgen.
Kortom, wie niet van plan is om het apparaat te blijven gebruiken kan het beste verkopen 'as is' via Marktplaats.nl of Ebay. Overweegt u toch een reparatie voorafgaand aan verkoop, vraag dan altijd eerst om een prijsopgave.

Repareren?

Wie een apparaat wil blijven gebruiken heeft kan, om kosten te besparen, kiezen voor alleen de noodzakelijke reparaties. Voor blijvend gebruik is dat om twee redenen niet ideaal. Ten eerste, omdat na een levensduur van 30-40 jaar verwacht mag worden dat een aantal onderdelen niet meer in goede staat is. Dat betekent vaak ook dat de geluidskwaliteit niet meer optimaal is. Ten tweede geldt dat, met al die potentiele storingsbronnen, u misschien vaker moet (laten) repareren dan u lief is. Een reparatie verhelpt alleen een acuut probleem, niet de potentiële problemen.
Voor een langdurig ongestoord gebruik is een reparatie daarom Het motto van SIRE, 'Waardeer het, repareer het' gaat dus maar beperkt op. Wie een apparaat in goede staat wil hebben kan eigenlijk niet om een revisie heen.

Reviseren?

Over revisies bestaan verschillende opvattingen. Sommigen vinden een revisie pas geslaagd wanneer alle componenten vernieuwd zijn. Anderen vervangen alleen de mogeljke probleembronnen. Er zijn ook mensen die 'gerepareerd' en 'gereviseerd' als synoniem beschouwen, u vindt ze vooral op internet. Wie een gereviseerd apparaat wil kopen doet er goed aan te kijken wat die revisie precies behelsde. Rekeningen en opgaves van vervangen onderdelen kunnen daarbij helpen. Ook een eventuele afgegeven garantie is een goede indicatie.

Een zinvolle revisie brengt het apparaat als geheel weer in een goede staat, met een behoorlijke mate van zekerheid dat het apparaat weer jarenlang mee kan. Dat vergt vernieuwing van alle potentiele probleemveroorzakers, en dus een flink aantal uren werk. Die uren, tegen werkplaatstarief, maken een revisie duur. Daarbij zijn wel besparingen mogelijk: Wie nooit een LP draait kan de phono-ingang overslaan. Wie weinig radio luistert kan een werkend FM-deel laten zoals het is. Maar de altijd gebruikte delen (netvoeding, voor- en eindtrappen) moeten wel behandeld worden. Dat kost uiteraard tijd en dus geld, en is daarom niet goedkoop.

Kosten en prijzen.

Professionele revisies kosten, afhankelijk van het apparaat, ergens tussen de 400 en de 800 euro. Professioneel gereviseerde apparaten, met een jaar volledige garantie, kosten nu ongeveer evenveel als destijds in nieuwstaat. Op internet worden geheel of gedeeltelijk gereviseerde apparaten zonder garantie aangeboden voor ruwweg de helft daarvan.
Voorbeeld B780: Professioneel gereviseerd, met volledige garantie, ca. 1200,-. Op internet, zelf geheel of gedeeltelijk gereviseerd, ca. 500 euro. Een ongereviseerde, behoorlijk werkende B780 doet ongeveer 300 euro. In niet-werkende staat leveren ze altijd nog zo'n 150 euro op. Apparaten met de merknaam Studer zijn duurder, vooral omdat er veel minder van gemaakt zijn.

Kortom. Voorafgaand aan een verkoop is repareren niet aan te raden, u verdient de reparatiekosten niet snel terug. Voor blijvend gebruik is alleen repareren ook af te raden. De kans bestaat dat u regelmatig opnieuw moet repareren, terwijl het apparaat niet optimaal presteert. Een revisie is duur en daarom alleen zinvol voor mensen die een apparaat langere tijd willen blijven gebruiken. Alleen door langdurig gebruik kunnen de kosten van een revisie lonend zijn.
Het is dus vooral zaak te bedenken of het u apparaat wilt behouden. Zo ja, dan is de volgende stap het inschatten van de kosten van een revisie. Mits in goede staat is de geluidskwaliteit nog steeds van topklasse en zijn ze ook redelijk goed te combineren met moderne apparatuur. Wie zich de kosten en de moeite wil besparen kan overwegen het apparaat 'as is' te verkopen. Ongeacht de staat brengen ze via Marktplaats.nl nog steeds een redelijk bedrag op. En misschien wil ondergetekende wel een bod uitbrengen.

Adressen.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik werk voor derden doe. Dat doe ik niet, ik heb een ander beroep. Ik heb wel twee adressen van mensen die wel repareren en/of reviseren voor derden. Ik heb niet alleen goeds over ze gehoord, ik heb zelf ook positieve ervaringen met ze. Beide beschikken over veel kennis en ervaring met Studer en Revox.

Het is verstandig om vooraf even te bellen, ze zijn vaak druk bezet.

Zelf doen.

Wie over voldoende kennis en middelen beschikt kan ook overwegen dat werk geheel of gedeeltelijk zelf te doen. Een schoonmaakbeurt en vervanging van electrolytische condensatoren en potmeters is niet erg moeilijk, maar wel een goed begin. De ervaring leert dat na vernieuwing van die onderdelen er nog wat problemen overblijven of dat opnieuw afregelen nodig is. Wie het kan doet het zelf, en anders kan het apparaat alsnog naar een specialist. De besparing op het eenvoudige werk is dan al binnen. Wie van plan is zelf aan de slag te gaan heeft de service manual met alle technische gegevens nodig. Die manuals (.pdf bestanden) hebben jarenlang online gestaan bij studer.ch, maar staan daar nu niet meer. Ze zijn nog wel her en der op internet te vinden. Enig zoekwerk loont, en misschien kan ik daarbij helpen. Hierna een paar voorbeelden van revisies die ik heb uitgevoerd. Het geeft een indruk van wat er zoal bij komt kijken.

De apparaten werken nu weer uitstekend en kunnen zich qua geluidskwaliteit meten met de betere apparatuur van deze tijd. En nee, ze zijn niet te koop.




Laatst gewijzigd op 7 december 2019.