Revisie Studer A725 CD-speler.

Studer A725


Naar de hoofdindex
Naar de Studer-Revox index

lade motor
Originele motor met transmissie en de vervanger.

 
behuizing
Er was een dubbeltje in gevallen.

 
Servo I board
Printplaat Servo I met de voeding.

 
LED verlichting
Het origineel en de LED-lamp in wording.

 
LED verlichting
Loopwerk CDM1 met uitgebouwde spindelas en de beugel met het lager.

 
LED verlichting
De binnenzijde van het kunststof lager, vervuild en ingeslepen.

 
LED verlichting
De vlakgeschuurde binnenzijde van het lager, geschuurd met de beugel als steun.

 
Studer A725

De A725 is de eerste CD-speler die onder de merknaam Studer werd geproduceerd. Dit apparaat was bedoeld voor gebruik in studio's. De A725 is afgeleid van de eerste CD-speler van Philips. De digitaal-analoog converter (DAC) is van het 14 bit type. Het betreft de oervader van alle DAC's, de Philips TDA1540. Het CD-loopwerk is de CDM1, ook van Philips. Deze A725 is volgens een datumstempel op het microprocessor board geproduceerd in maart 1985 door Willi Studer GmbH in D-7827 Löffingen.

De A725 heb ik in 2013 gekocht van iemand die het (kapotte) apparaat als reserve-speler had, maar die bij een verhuizing besloot er afstand van te doen. Het is altijd een gok om een niet-werkend apparaat te kopen, maar de verkoper kon een adequate beschrijving geven van de status ervan. Condensatoren en een probleem met de schuiflade. Daardoor leverde de A725 me geen grote verrassingen op.

Er was wel een kleine verrassing. In een vorig leven heeft de A725 dienst gedaan bij de BRTN, te zien aan een gegraveerde inscriptie 'BRTN 02271' op het front. Dat nummer stemt overeen met het serienummer 02271 op de productiesticker op de achterkant. Maar het serienummer dat aan de binnenzijde van het chassis staat was 02268. Ook de sticker op het frame van de schuiflade vermeldt nummer 02268.
Het binnenwerk vermeldt serienummer 02268, maar dekplaat en frontpaneel maakten ooit deel uit van speler 02271. Ik houd het dus maar op serienummer 02268.

 
Reparaties

De speler werkte niet door het ontbreken van een paar zekeringen. Toen die erin zaten werkte de A725 weer, zij het met een flinke brom. De toetsen werkten wat moeizaam, soms pas na herhaald drukken. En de schuiflade opende en sloot inderdaad met veel lawaai en geratel. Sluiten lukte niet meer, dat moest met de hand.

Met die schuiflade ben ik begonnen. De motor en transmissie voor die lade zijn van Maxon, typenummer 2140.934-23.111-025. De behuizing van de transmissie vermeldt de overbrengingsverhouding, 30:1. Die transmissie was het probleem, sommige tandwielen waren tandeloze wielen geworden. Zie de bovenste foto, het zwarte tandwiel bovenin de transmissie, die is vrijwel helemaal vlak. Vermoedelijk is dat een gevolg van het herhaald met de hand dichtdrukken van de lade. In een studio gebeurt zoiets. Op dezelfde foto onder: Conrad verkoopt voor de modelbouw een motor met transmissie die exact gelijk is aan Maxon (bestelnummer 227544-89, merk Modelcraft, type RB350030-0A101R). Met dank aan Andreas voor de tip! Zo'n transmissie heb ik overgezet op de Maxon motor en daarna het geheel weer ingebouwd.
Na het overzetten van de transmissie werkte de schuiflade weer naar behoren. Ik heb de Modelcraft motor dus niet gebruikt, maar ook die zou volgens de specifikaties de Maxon motor moeten kunnen vervangen (Modelcraft is 12V 300mA, Maxon 12V 4W). De Modelcraft is ook voor de B225 te gebruiken, motor en transmissie daarin zijn gelijk aan die van de A725.

Daarna zijn alle printplaten uitgebouwd en van nieuwe condensatoren voorzien, zie de lijst onderin. In het verleden waren al diverse onderdelen vervangen, o.m. condensatoren, spanningsregelaars en dioden. Ik heb me daarom beperkt tot de condensatoren. Verder zijn alle printplaten schoongemaakt, daarna ook frame en mechaniek van de schuiflade en tenslotte het chassis. Ook de bedieningseenheid is uit elkaar geweest. Daar hoefden geen onderdelen vervangen te worden, wel zijn alle toetscontacten schoongemaakt. Die bestaan uit een vergulde contactrasters en rubber stempels met daarop een grafietlaag. De rasters zijn schoongemaakt met alcohol, het rubber en de grafietstempels met warm water. Het loopwerk heb ik vooralsnog met rust gelaten. Als daar al een probleem mee is, is het vaker het spindellager dan een condensator. Het loopwerk wilde ik eerst een tijdje proberen, daarom is alleen de lens van de laser schoongemaakt, voorzichtig met een wattip met wat water.
Na assemblage speelde de A725 weer en werkten alle toetsen naar behoren. Er waren nog twee problemen over: Sommige segmenten in het display werkten niet en natuurlijk de groene lampjes boven het display...

Een aantal display-segmenten werkten soms wel, soms niet. Het leek erop dat ze na enige tijd draaien steeds beter gingen werken. Warmte? Dat wijst in ieder geval op contactproblemen. Die kunnen uit de lintkabel naast de schuiflade komen, maar die zag er vrij nieuw uit, was kennelijk al eens vervangen.
Een tweede potentiele veroorzaker zijn de contactlijsten op het LCD-display zelf. Ik heb ze uitgesoldeerd en ze in een ultrasoon bad schoongemaakt. De contacten op het LCD-glas zelf zijn met een wattip en wat alcohol schoongemaakt. Daarbij viel op dat er wat krasjes zaten in de opgedampte contactbanen op het LCD-glas. Kennelijk is het ding vaker in- en weer uitgebouwd. Aan die krasjes is niet veel meer te doen. Na inbouw werkte het display aanmerkelijk beter en was weer leesbaar, zij het dat twee segmenten (twee blokjes onderin) af en toe uitvallen.
Na de inbouw begon de A725 tijdens het spelen plotseling te hikken. Enig zoekwerk leerde dat de kabelbundel naar het display (die eruit was geweest) nu tegen de lintkabel van de laser-arm drukte. Waardoor die laatste niet vrij kon bewegen. Na correctie ging ook dat weer goed.

De lampjes boven het display heb ik vervangen zoals ik dat ook met mijn B225 heb gedaan. Twee kapotte bajonetlampjes zijn elk van een groene LED met weerstand voorzien. De LED kwam van Conrad (bestelnummer 184447-89), de gebruikte voorweerstand was 1k/1W. Opgelet: Net als bij de B225 zit het ene lampje tussen +12V en nul, de andere aan -12V en nul. De LED's moeten daarom verschillend gepoold zijn. Zie de foto hiernaast, eentje heeft de anode aan de weerstand, de andere de kathode. De laatste wijziging betrof de 'oren', bedoeld voor montage in een 19 inch rack. Omdat ik die niet nodig heb zijn ze eraf geschroefd. Daarna zijn twee zijpanelen aangebracht.

De A725 kent net als de B225 een ingebouwde toongenerator (1kHz fixed) die handig is bij metingen en uiterst irritant in alle andere gevallen. De B225 heeft een toets 'Calibrate' waarmee de toon in- en uitgeschakeld wordt. Bij de A725 kan dat door tegelijk op [Programstep +] en [Programstep -] te drukken. De IR-sensor voor een afstandbediening is in de A725 wel ingebouwd, maar standaard niet geactiveerd. Activering ervan is mogelijk via een extra draadbrug op het microprocessor board, zie daarvoor de service manual.

 
Mei 2016, probleem met loopwerk CDM1

De A725 slaat bij het afspelen af en toe een stukje over. Dat gebeurt vooral in de eerste nummers van een CD. Het verschijnsel neemt af naarmate het apparaat opwarmt. Het loopwerk (Philips CDM1) is eruit gehaald. De laser-arm bewoog weliswaar vrij, maar. toch wat zwaar. Die hoort zonder weerstand te kunnen bewegen. De moer op de as is iets losser gedraaid, met een drupje dunne olie in het lager er direct onder. Ook is de aftasthoek gecontroleerd. Dat moet volgens de service manual gebeuren met een speciale, doorzichtige CD en een bijbehorend spiegeltje. Die setjes zijn helaas nergens meer te krijgen. Maar het wil ook met een doorzichtige, plastic CD zoals die nog wel een bovenop een spindel met 25 computer-CD's zitten. Mijn dank aan Andreas Schlüter voor deze handige alternatieve methode. De aftasthoek bleek nog in orde en de laser-arm kan weer zonder frictie bewegen. Maar daarmee was het probleem nog niet weg.

Een andere bekende veroorzaker is het kunststof spindellager. Deze zit onder de spindelas waarop de CD draait. Het lager houdt die as (en daarmee de CD) op de juiste hoogte t.o.v. de laser. Zie de foto, het zwarte lager zit in de metalen beugel geschroefd en kan er met een torx-schroevendraaier uitgedraaid worden.

Zie de voorlaatste foto. Het lager was zichtbaar vervuild en de as was ca. 0,9 mm ingesleten. Dat is niet abnormaal na 30 jaar gebruik, maar het betekent dat de CD bijna een millimeter dichter bij de laser ligt. Dat leidt tot focus-problemen waardoor de CD incidenteel niet goed gelezen wordt. Merk ook op, dat het ingesleten gat niet precies in het midden van het lager zit. Zodra het lager iets verdraaid werd ontstond zoveel frictie op de as dat de CD stopte met draaien. Omhoog schroeven lukte daarom alleen nog met een hele draai van 360 graden. Een zuivere afstelling werd daarmee onmogelijk. De vervuiling rondom het ingesleten gat leek afkomstig van de as, waar ooit eens wat vettigheid op aangebracht is. Dat is uitgedroogd en geleidelijk naar beneden gekomen.

De as is schoongemaakt en zonder smering weer ingebouwd. Het lager heb ik omgekeerd in de beugel geschroefd en met fijn schuurpapier vlak gemaakt. De beugel diende daarbij als houder, zie de laatste foto. Daarna is het loopwerk weer geassembleerd en ingebouwd. Vervolgens is de laserstroom afgeregeld conform de beschrijving in de service manual van de A725 (hoofdstuk 4.2.4). Tenslotte is de spanning van het focus-signaal opnieuw ingesteld. Dat gebeurt door het lager te verdraaien bij gelijktijdig meten van de spanning van het focus-signaal. Zie daarvoor de service manual A725 hoofdstuk 4.2.8.

Toen dit alles gebeurd was werkte de A725 weer goed. Het probleem was dus dat door de ingesleten as de CD dichterbij de laser kwam te liggen, waardoor er focusproblemen ontstonden. Uiteindelijk laat het zich relatief eenvoudig verhelpen. Ook goed om te weten voor B225-bezitters. In de B225 zit vaak hetzelfde CDM1 loopwerk van Philips.


 

 

 
Lijst met vervangen condensatoren


Alle nieuwe condensatoren zijn Panasonic FC-types, tenzij anders vermeld.
De eerste kolom toont de condensatornummers zoals vermeld in de service manual. De tweede 
kolom toont de waarden van de condensatoren zoals ze in het apparaat zaten. De derde kolom 
toont de nieuwe condensatoren. De vierde en laatste kolom toont de gemeten restcapaciteit 
van de oude condensatoren.

PCB 1.769.310-12 (servo I, netdeel)
-----------------------------------
C05     10uF,50V rad    10uF,50V rad      9,6uF
C06     1uF,63V rad    1uF,63V fol      1,1uF (nw. Wima MKS2)
C07    2.2uF,63V rad   2,2uF,63V fol      2,3uF (nw. Wima MKS2)
C13    1000uF,25V bek   1000uF,25V rad    1314,0uF
C14    4700uF,16V bek   4700uF,16V rad    5847,0uF
C15     47uF,10V rad    47uF,50V rad     45,9uF
C17     47uF,10V rad    47uF,50V rad     46,0uF
C19     47uF,10V rad    47uF,50V rad     45,7uF
C21     47uF,50V rad    47uF,50V rad     39,2uF
C23    2200uF,25V bek   2200uF,25V rad    2692,0uF
C24     47uF,50V rad    47uF,50V rad     36,8uF
C26    2200uF,25V bek   2200uF,25V rad    2912,0uF
C27     22uF,25V rad    22uF,50V rad     22,1uF
C29    100uF,63V rad   100uF,63V rad     123,0uF
C30    100uF,25V rad   100uF,35V rad     23,9uF

PCB 1.769.325-00 (microprocessor pcb)
-------------------------------------
C01     47uF,10V rad    47uF,50V rad     31,9uF
C03     47uF,10V rad    47uF,50V rad     27,4uF
C05     1uF,10V rad    1uF,63V fol      1,0uF (nw. Wima MKS2)
C12     1uF,10V rad    1uF,63V fol      1,0uF (nw. Wima MKS2)
C13     47uF,10V rad    47uF,50V rad     18,9uF

PCB 1.769.330-12 (servo II)
---------------------------
C01     47uF,10V rad    47uF,50V rad     50,2uF
C02     10uF,50V rad    10uF,50V rad     10,7uF
C06    100uF,25V rad   100uF,25V rad     100,3uF
C07    100uF,25V rad   100uF,25V rad     100,2uF
C08     22uF,35V rad    22uF,63V rad     21,8uF
C26     47uF,50V rad    47uF,50V rad     49,4uF
C28     22uF,35V rad    22uF,63V rad     22,1uF

PCB 1.769.300-12 (decoder pcb)
------------------------------
C01    100uF,25V rad   100uF,25V rad     69,6uF
C02    100uF,25V rad   100uF,25V rad     92,0uF
C03    100uF,10V rad   100uF,25V rad     103,0uF

PCB 1.769.280-12 (DAC pcb)
--------------------------
C01     22uF,25V rad    22uF,50V rad     22,7uF
C02     22uF,25V rad    22uF,50V rad     23,0uF
C03     22uF,25V rad    22uF,50V rad     22,5uF
C04     22uF,35V rad    22uF,50V rad     22,6uF
C08     22uF,25V rad    22uF,50V rad     22,7uF
C09     1uF,63V rad    1uF,63V rad      1,0uF
C10     1uF,63V rad    1uF,63V rad      1,0uF
C101+201  22uF,25V rad    22uF,50V rad   22,3/23,3uF
C118+218  100uF,25V rad   100uF,25V rad  104,0/94,5uF
C126+226  100uF,25V rad   100uF,25V rad  106,0/105,0uF
C127+227  100uF,25V rad   100uF,25V rad  105,0/107,0uF
C128+228  22uF,25V rad    22uF,50V rad   22,6/22,0uF
C130+230  22uF,25V rad    22uF,50V rad   22,6/23,0uF
C131+231  100uF,25V rad   100uF,25V rad  103,0/99,2uF

PCB 1.769.270-11 (line amp, trafo)
----------------------------------
C03    470uF,40V ax    470uF,63V ax     - kapot (nw. BC-Vishay)
C04    470uF,50V ax    470uF,63V ax     512,0uF (nw. BC-Vishay)
C101+201  22uF,25V rad    22uF,50V rad   25,5/24,1uF
C103+203  100uF,10V rad   100uF,25V rad  105,0/101,0uF
C105+205  47uF,10V rad    47uF,50V rad   2,5/11,5uF
C106+206  47uF,10V rad    47uF,50V rad   2,8/12,9uF

Twaalf van de in totaal 61 vervangen condensatoren hadden een restcapaciteit die 
beduidend lager was dan de nominale capaciteit, eentje was kapot. Ongeveer 20% dus.
Waarbij opgemerkt dat een aantal condensatoren al eens vervangen was.
Laatst gewijzigd op 7 december 2019.