Revisie Studer A710 cassettedeck.

Studer A710


Naar de hoofdindex
Naar de Studer-Revox index

netvoeding
Opgepoetst & ververst, de voeding.
equalizer board
Record equalizer print met 12 instelpotmeters.
balancing unit
Stereo balancing unit. Plugin boards als deze zitten ook in de A8-serie taperecorders.

Volgens overlevering zag Willi Studer niets in de compact cassette toen die in de jaren '70 opkwam. Naar zijn oordeel was het een te smalle band op te lage snelheid voor behoorlijke geluidskwaliteit. Het waren zijn medewerkers die hem overhaalden toch een apparaat te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor gebruik in radiostudio's voor reportage-opnamen. Zo ontstond, pas in 1981, de Studer A710. Een hoogwaardig apparaat met gegoten metalen loopwerk, vier motoren, dubbele capstan en digitale besturing. Kort daarna volgde de Revox B710, die technisch en uiterlijk vrijwel identiek is. Deze A710 heeft serienummer 002652 en is volgens een sticker op het chassis gebouwd in april 1984, bij Willi Studer GmbH in Löffingen. Eind jaren '90 tweedehands gekocht ter vervanging van een Akai die de geest had gegeven. De A710 had toen nog de 'oren' voor montage in een 19-inch rack. De zijpanelen en de voetlijst ontbraken. Inmiddels heb ik de alu zijdelen en voetlijst van een B710. Zijpanelen zijn nu er ook, gezaagd uit 8mm MDF-plaat. Dat oogt toch wat netter.

Omdat ik nog wel cassettes heb, maar ze weinig afspeel had de A710 een paar jaar in een kast gestaan. Dat doet die apparaten geen goed. Toen ik hem eruit haalde was de aan/uit schakelaar afgebroken. Die liet zich met enige moeite nog bedienen, maar inschakelen deed de A710 niet meer. Het enige dat nog brandde was de hoofdzekering aan de achterkant. Gemeten aan de primaire zijde had het netdeel een weerstand van nul, kortsluiting dus. Het werk begon daarom met vernieuwing van het netdeel, zie de foto hiernaast. Via Marktplaats had ik een aan/uitschakelaar van een B77 gekregen. In de B77 zit de schakelaar tussen netaansluiting en trafo. In de A710 zit de schakelaar secundair, om aan/uit te kunnen schakelen via een aangesloten afstandbediening. Zo'n afstandbediening heb ik niet, ik heb de A710 daarom aangepast aan de nieuwe schakelaar.

Daarna werkte de A710 weer, maar het klonk niet geweldig. En nieuwe opnames klonken dof en donker. Van de vier kleine Philips elco's in het netdeel waren er drie slecht. Dan kun je veilig aannemen dat de overige elco's van die soort ook niet best meer zijn. Als je alle condensatoren vervangt moet er opnieuw afgeregeld worden. Daarvoor moeten alle instelpotmeters nog goed zijn. Die waren ook nog allemaal origineel. Vandaar dat op alle andere boards na schoonmaak de elco's, tantaalcondensatoren en instelpotmeters vervangen zijn. Verder waren de aandrukrollen hard en glad geworden en klonk er een wat vervelend mechanisch geluid bij het vooruit spoelen. Een lager?

De Nextel coating op de bovenplaat en de traverse zag er slecht uit. Die heb ik verwijderd met spiritus en een poetslap, daarna heel licht geschuurd. Ik ben met de frontplaat naar een autospuiter gegaan, die moeten wel vaker een lak van onbekende samenstelling bijspuiten. Ze hebben de middelen om snel lak met de juiste kleur en glans te maken. Opgebracht met een lakroller, het eindresultaat is keurig. Niet origineel, maar als het apparaat in een kast of rack zit zie je dat niet.

Toen resteerden nog de afregeling, een paar nieuwe aandrukrollen en een wat lawaaiig lager, hoorbaar bij het vooruitspoelen. Het mechaniek van het loopwerk met zijn vier motoren is uiterst gecompliceerd, daar heb ik me niet aan gewaagd. Voor de laatste werkzaamheden is de A710 daarom naar Thomas Schröder. De A710 werkt en klinkt weer prima. Opnemen doe ik niet meer, maar ook dat werkt goed.





Laatst gewijzigd op 7 december 2019.