Revisie Revox B77 taperecorder.

B77 Mk II 4-track


Naar de hoofdindex
Naar de Studer-Revox index

Doorgeefluik
Geschikt als doorgeefluik. Minder als aquarium.

 
Monitor amp pcb
Monitor amplifier board. Elco's en potmeters vervangen.

 
Nextel
Opnieuw afgeregeld, met nieuwe Nextel coating.

Deze B77 heeft serienummer 148100 en is gebouwd in 1984 bij Willi Studer GmbH in Löffingen (D). In 2011 werkte het apparaat nog goed. Zelfs de lampjes in de VU-meters deden het nog. Die waren in 1999 voor het laatst vervangen en toen van 50 ohm weerstandjes voorzien. Zo'n aanpassing verlengt de levensduur van de lampjes aanzienlijk. Het probleem zat in de tapes. De B77 was ooit afgeregeld op Ampex Grandmaster 456 banden. Die staan erom bekend dat na verloop van tijd door inwerking van vocht de magnetische laag loslaat. Zo ook bij mij. Ongeveer ieder kwartier moesten de koppen schoongemaakt worden. Ik wilde daarom de B77 op een andere bandsoort laten inregelen. Maar daarvoor moeten de vele instelpotmeters wel in goede staat zijn. Helaas. Daarom toch een revisie.

De eerste stap was demonteren en schoonmaken. In de service manual staat demontage stapsgewijs beschreven. Daarin staat ook hoe de onderdelen met elkaar verbonden zijn, in de schema's is terug te vinden welke draad waar hoort. Niet alleen kun je zo alles schoonmaken, je kunt ook rustig bekijken wat er vervangen moet worden. De foto hiernaast toont de B77 met uitgebouwde bedieneenheid. Alle printplaten zijn schoongemaakt met een printplaatreiniger in een ultrasoon bad. Geen overbodige luxe, er was zo te zien ooit chocolademelk in gekiept. Met een ultrasoon reiniger krijg je dat weer schoon. In deze fase heb ik ook de vier Rifa condensatoren vervangen door vier Wima's die ik nog had. Al met al was dit een weekend werk. Op zondagavond had ik een schone, werkende B77 en een lijst met te vervangen onderdelen.

De koppen, motoren, trafo en magneten waren nog in orde. Mooi, want dat zijn dure vervangingen. Mijn lijst zag er als volgt uit: Op het netdeel alle onderdelen behalve de weerstanden, op alle andere printplaten de elco's, de tantaalcondensatoren en de instelpotmeters. Daarnaast heb ik de drie motorcondensatoren (achter het paneel met de aansluitingen) vervangen. Alle onderdelen op de lijst bleken goed en relatief goedkoop verkrijgbaar via de electronicahandel. Het kost wel een avondje om zo'n bestelling via internet bij elkaar te klikken. Tip: Probeer af en toe de bestelling op te slaan. Dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen als de server omvalt...

Het lijkt misschien wat omslachtig. Eerst uit elkaar halen, schoonmaken en weer in elkaar zetten. Daarna nog eens uit elkaar halen en per printplaat de onderdelen vervangen. In mijn geval was dat een keuze. De schoonmaakronde stelde me in staat om te bekijken wat ik precies wilde vervangen. Weer monteren kost een paar uur, maar dat voorkwam dat m'n bureau een week lang bezaaid lag met onderdelen tijdens de bestelperiode. Bovendien wist ik dat ik een werkend apparaat had als vertrekpunt voor het soldeerwerk. Als je per printplaat de onderdelen vervangt hoef je in geval van een fout nooit lang te zoeken. De fout moet dan op de laatst bewerkte printplaat zitten. Deze werkwijze is ook aan te bevelen als je er niet iedere dag de tijd voor hebt. Het vertrekpunt is steeds een werkend apparaat.

Het soldeerwerk gebeurde dus per printplaat. Uitbouwen, onderdelen vervangen en weer inbouwen. Daarna kort controleren of de zaak weer werkte. De printplaten in de B77 zijn allemaal enkelzijdig en qua layout ruim opgezet. Daarop is solderen geen enkel probleem, al helemaal niet omdat ze vooraf schoongemaakt waren. De foto hiernaast toont het monitor amplifier board na het solderen. De nieuwe instelpotmeters heb ik ingesteld op de waarde van de oude. Daardoor behield ik een werkende instelling, de echte afregeling volgde later. Zo zijn successievelijk alle printplaten onder handen genomen. Tot slot heb ik nog de drie motorcondensatoren achter het aansluitpaneel vervangen en hebben de VU-meters nieuwe lampjes gekregen (28V 1,1W), beide in serie met een 50 ohm weerstand voor een langere levensduur.

Het doormeten van de 83 oude condensatoren leverde op dat er maar zes waren met een restcapaciteit die buiten de tolerantie lag. Niet helemaal verwonderlijk omdat de B77 bij aanvang nog goed werkte. Met 7% uitval was het de beste die ik gecontroleerd heb. De B225 scoorde het slechtst met bijna 50% uitval. Zeker is in ieder geval dat de condensatoren nu weer jaren mee kunnen.

Toen resteerden nog de afregeling op een nieuwe bandsoort en de Nextel coating. Afregeling op een bandsoort vergt referentiebanden en nog wat zaken die ik niet heb. Voor het vernieuwen van de nextel coating is eveneens specifieke kennis en gereedschap nodig. Daarvoor is de B77 naar Thomas Schröder in Upgant-Schott gegaan, een goed adres voor service en onderdelen. De B77 is ingemeten op LPR35 band en behuizing en de spoelschotels zijn voorzien van een nieuwe Nextel Suede Coating 3101. Zie de foto hiernaast. Ook zijn de lagers gesmeerd en is de aandrukrol vernieuwd. De B77 ziet er weer keurig uit en werkt en klinkt weer prima. Nou alleen nog alle oude Ampex-tapes vervangen door nieuwe RMG LPR35...




Laatst gewijzigd op 7 december 2019.