Studer en Revox. Communicatie tussen tape recorder en computer via RS-232.




Naar de hoofdindex
 


 
webmaster info


 
Studer bandrecorders uit de A8nn-serie en Revox recorders uit de C27n serie slaan hun audio-instellingen (parameters) digitaal op. Als het apparaat niet met het lichtnet verbonden is wordt het geheugen gevoed door een kleine accu. Zelfs als de accu na jaren nog in goede toestand is, op enig moment zal de accu leeg raken. Met verlies van de audio-instellingen als gevolg. Weliswaar zal dan bij het inschakelen het geheugen weer gevuld worden met standaard waarden, maar dat zijn meestal niet de goede waarden. Strikt genomen moet het apparaat dan opnieuw op een bandsoort worden ingemeten.

Veel van de tape decks zijn uitgerust met een RS-232 poort. Dat maakt het mogelijk de tape deck met een computer te verbinden. Dat biedt een aantal mogelijkheden. Ten eerste, om ter documentatie een leesbaar bestand met alle audio parameters te maken. Ten tweede, een backup & restore faciliteit voor de audio parameters. Ten derde, een mogelijkheid om snel en eenvoudig parameters te wijzigen. Dit laatste om met een computer een instelling uit te proberen zonder daarvoor het frontpaneel open te schroeven.

Wat is er nodig? Uiteraard een bandrecorder met een RS-232 poort. Verder een computer met een RS-232 seriële poort (of een USB-adapter daarvoor), een op maat gemaakte seriële kabel, en een terminal-programma. Meer...

Als alles aanwezig is kunt u beginnen. De standaard manier is om met een terminalprogramma met de tape recorder te communiceren. Daarmee is het mogelijk de audio-instellingen op te vragen en te wijzigen. Een voorbeeld van zo'n communicatiesessie vindt u hier.

Werken met het terminalprogramma zal voor de meeste mensen voldoende zijn. Voor eigen gebruik heb ik een Perl-script geschreven dat het terminalprogramma vervangt. Het script is wat meer toegesneden op het werken met een tape recorder. Perl kan op Windows, Linux, Unix en OSX draaien. Het is een simpel command line tool. Het is in de eerste plaats bedoeld voor de 2-kanaals versies, maar kan ook gebruikt worden met de multichannel versies van A820 en A827. Wie niet terugschrikt voor het installeren van een Perl-interpreter en een paar Perl-modules kan het script eens proberen. Meer....

Disclaimer: Het Perl script is geschreven op basis van service manuals van Studer. Het script is uitsluitend getest met een A810 met sofware-versie 4690. Dat werkt goed, maar dat zegt uiteraard niets over het gebruik met andere types en/of andere software versies. Het gebruik van het script is daarom voor eigen risico. Voorzichtigheid is geboden, enige pioniersgeest aanbevolen. Het staat iedereen vrij het script naar eigen inzicht aan te passen. Opmerkingen over de werking zijn welkom.




Laatst gewijzigd op 7 december 2019.