Gezin Hendrik Peggeman en Lutjen Hagen

Hendrik Peggeman

Geboren 10 februari 1755, Hoogeveen
Overleden 9 maart 1837, Slood, Hoogeveen
Gehuwd
Landbouwer, vervener

Lutjen Hagen

Geboren
Overleden 28 februari 1829, Hoogeveen, B345
Gehuwd
Ouders: Casper Jans Hagen en Stijntje Harms Booij


 1.  

 2.  
  Hillegjen Peggeman
  Geboren
  Overleden 9 juli 1873, De Huizen (Hoogeveen)

 3. Partner(s):

 4. - Rutger Smeijers

 5.  
  Stijntien Peggeman
  Gedoopt 23 oktober 1791, Hoogeveen
  Overleden voor augustus 1793

 6.  
  Stientien Peggeman
  Geboren
  Overleden 23 april 1840, Haagje (Hoogeveen)

 7.  
  Margje Hendriks Peggeman
  Geboren 1 november 1794, Hoogeveen
  Overleden 24 december 1847, Hoogeveen

 8.  
  Hendrik Peggeman
  Gedoopt 2 oktober 1796, Hoogeveen
  Overleden voor augustus 1799

 9.  
  Hindrik Peggeman
  Gedoopt 4 augustus 1799, Hoogeveen

 10.  
  Hendrikje Peggeman
  Geboren
  Overleden 9 november 1882, Krakeel (Hoogeveen)


Toon drie generaties
Naar de persoonsindex
Naar het trefwoordenregister


Lutjen en Hendrik woonden in Hoogeveen. Volgens de memorie van successie opgemaakt op 27 augustus 1829 liet Lutjen de volgende goederen na. "De helft van een huis en hof staande en gelegen te Hoogeveen waarvan het huis is gezusterd met no. 344 de hof groot zes roeden zwettende ten zuiden aan erven Kasper Hagen en ten noorden de Lijendijk". Ze liet verder nog diverse stukken groen- en zaailand na.

Lutjen en Hendrik woonden dus op nummer 345 in een woning die werd gedeeld met nummer 344, waar schoonzus en weduwe Jantien Koenders Scholten woonde met haar kinderen. Het was aan de westzijde van de "Zuidwoldiger Slood", direct ten zuiden van de "Lijendijk". Dat is hier op Google maps.

Op 18 februari 1830, een jaar na het overlijden van Lutjen, verkoopt Hendrik Peggeman een paar stukken rauwe veen met ondergrond op een publieke veiling. De akte vermeldt dat hij de gronden al zeker twintig jaar in bezit heeft. Mogelijk komt het uit de nalatenschap van vader Jan Caspers of zelfs van opa Jan Hendriks Hagen. Een deel ligt op de noordkant van de "Schutwijke in het Hollandscheveld". Dat is ergens hier. Voor een deel van de ondergrond kon geen grootte of begrenzing opgegeven worden, "... liggende voor ruim vier bunder in het regt en vergelding der Hoogeveensche vaart; en wel in het zesde verlaat".

Een ander deel was een gedeeld eigendom met Warner Bruins Slot, een bekende vervener uit die tijd. Dat deel grensde ten oosten aan "de markte van Zwinderen, gemeente Oosterhesselen" en ten westen aan land van zwager Jan Kaspers Hagen. Het geeft aan dat zowel Hendrik Peggeman als de Hagen's in een groot gebied actief waren. De grondstukken worden gekocht door zwager Jan Kaspers Hagen voor 670 gulden. Voor de betaling waren drie jaarlijkse termijnen voorzien, maar Jan Kaspers blijkt vlot van betalen. Al op 18 maart 1830 gaat Hendrik akkoord met royement van Jan Kaspers uit het hypotheekregister, de betaling was toen al binnen.Bronnen: Memorie van successie, www.alledrenten.nl, Gez. archiefinstellingen, Dirk
Laatst gewijzigd op 21 februari 2015.