Nextel coating.

B77, nieuwe Nextel


Naar de hoofdindex
Naar de Studer-Revox index


 
Oude Nextel...
Oude nextel lak

 

 

Revox modellen uit de B7nn-serie werden af fabriek geleverd met een su├Ęde-achtige lak. De volledige behuizing van de B77 was er van voorzien, voor andere apparaten uit de B7-serie zijn het de bovenzijde, de zijpanelen en de traverse boven de voorzijde. Deze door 3M geleverde coating had oorspronkelijk (vrijwel) dezelfde kleur als de frontplaten. Door de jaren is de lak wat donkerder geworden, vaak wat bruinig. Ook is de laklaag zachter geworden, vaak wat viezig en soms zelfs wat kleverig. De oorzaak daarvan is de langdurige inwerking van vocht uit de lucht. Ook verkeerde schoonmaakmiddelen kunnen sporen nagelaten hebben. Nieuwe lak is eigenlijk de enige remedie.

Nieuwe Nextel kan in nog geleverd worden, bijvoorbeeld hier. De nieuwe laag is van een betere kwaliteit dan de originele, blijft dus langer netjes. Reken wel op pittige prijzen en een levertijd van enige weken. De lak vergt speciale spuitapparatuur, inzet daarvan loont alleen bij grotere hoeveelheden.

Het is goedkoper om de apparaten zelf van een nieuwe laklaag te voorzien. Dat is dan geen Nextel, maar een lak in (bij benadering) de kleur van de frontplaat. Het apparaat oogt ook dan een stuk nettter, en als het apparaat in een kast staat of tussen andere apparaten is het verschil bijna niet te zien.
Voor de keuze van de lak zijn er twee mogelijkheden. De goedkoopste is lak in de kleur RAL7024, zijdeglans. Deze lak benadert qua kleur en glans de frontplaat nooit exact, maar wel vrij nauwkeurig. Een tweede, duurdere mogelijk vindt u bij een leverancier van autolakken. Die beschikken over apparatuur om een lakkleur nauwkeurig te bepalen. Neem de frontplaat mee, aan de hand daarvan kunnen kleur en mate van glans exact bepaald en gemengd worden. Iets duurder, maar ook iets beter. Bede soorten lak kunnen eenvoudig met een lakroller opgebracht worden.

Het verwijderen van de oude laag is vrij eenvoudig. Neem een paar oude doeken en doordrenk die met gewone spiritus uit de supermarkt. Wikkel de doeken om de te behandelen oppervlakten, zodat de alcohol in de spiritus kan inwerken op de oude laklaag. Doe het geheel in een vuilniszak zodat de alcohol niet te snel verdampt. Laat het een nacht inwerken. Daarna poetst u met de doek de oude laklaag eenvoudig weg. Herhaal die behandeling tot de oude lak volledig weg is. Daarna eventueel nog heel licht schuren, dan kan een nieuwe laag opgebracht worden.


 



Laatst gewijzigd op 10 december 2019.