Studer en Revox. Reviseren, repareren of verkopen?

Studer bandrecorder


Naar de hoofdindex
 


 
Repareren, reviseren of (al dan niet kapot) verkopen? Op de tweedehands markt zijn de meeste kopers op de hoogte van de problemen. Prijsverschillen tussen werkende en niet-werkende apparaten zijn niet erg groot. De meeste kopers begrijpen dat een 30 jaar oud, werkend apparaat morgen kapot kan zijn. Ze weten ook dat vervanging van een enkele condensator vaak genoeg is om het apparaat weer werkend te krijgen. Ze gaan er van uit dat de oude condensatoren nog in het apparaat zitten als niet expliciet een revisie vermeld is. Gereviseerde apparaten zijn duidelijk duurder dan werkende/kapotte apparaten. staat. In die hogere prijs zitten de arbeidsuren voor de revisie.

Wie van een kapot apparaat af wil kan daarom overwegen om het apparaat in niet-werkende staat te verkopen. Ook dan brengen ze nog geld op. Laten repareren om een hogere prijs te krijgen loont niet snel. Daarvoor is het prijsverschil tussen werkende en niet-werkende apparaten te klein. Een reparatie van twee uur werktijd is vaak genoeg om een apparaat weer werkend te krijgen, maar zo'n reparatie kost al snel 100 euro. Het zal moeite kosten om die 100 euro via een hogere prijs terug te krijgen.

Wie een apparaat wil blijven gebruiken heeft ook weinig aan een reparatie. Na een levensduur van 25 jaar mag verwacht worden dat 20% van de condensatoren niet meer in orde zijn, nog afgezien van andere potentiele storingsbronnen. Een reparatie verhelpt alleen het acute probleem, niet de potentiƫle. Voor een langere periode van ongestoord gebruik is een reparatie niet genoeg. Niet alleen omdat er morgen een ander onderdeel kapot kan gaan, ook omdat de geluidskwaliteit vaak niet meer optimaal is. Wie een apparaat in goede staat wil blijven gebruiken kan eigenlijk niet om een revisie heen.

Over revisies bestaan verschillende opvattingen. Sommigen vinden een revisie pas geslaagd als alle componenten vervangen zijn, anderen vervangen alleen wat versleten is. Er zijn ook mensen die 'gerepareerd' en 'gereviseerd' als volslagen synoniemen zien, u vindt ze o.m. op internet. Wie een gereviseerd apparaat wil kopen doet er goed aan te kijken wat die revisie behelsde. Rekeningen en opgaves van vervangen onderdelen kunnen helpen.
Een zinvolle revisie brengt het apparaat weer in optimale staat, met een redelijke mate van zekerheid dat het weer 10 jaar mee kan. Dat vergt minimaal een schoonmaakbeurt en vervanging van een aantal onderdelen, vooral condensatoren. Dat kost arbeidsuren en die maken een revisie duur. Er kan op bespaard worden door dingen zelf te doen, of door dingen achterwege te laten. Wie nooit een LP draait kan de phono-ingang overslaan. Wie weinig radio luistert kan een werkend FM-deel laten zoals het is. Een gefaseerde revisie, om kosten te spreiden, is ook denkbaar. Maar de zwaar belaste delen (netvoeding en voor- en eindtrappen) moeten wel behandeld worden.

Professionele revisies kosten, afhankelijk van het apparaat, tussen de 400 en de 800 euro. Professioneel gereviseerde apparaten, met een jaar volledige garantie, kosten nu ongeveer evenveel als destijds in nieuwstaat. Op internet worden geheel of gedeeltelijk gereviseerde apparaten zonder garantie aangeboden voor ongeveer de helft daarvan.
Voorbeeld B780: Professioneel gereviseerd, met volledige garantie, ca. 1200,-. Op internet, zelf geheel of gedeeltelijk gereviseerd, ca. 600 euro. Een ongereviseerde, werkende B780 doet anno 2015 ongeveer ca. 350 euro. De arbeidsuren van een revisie zijn dus niet eenvoudig terug te verdienen. Wie zelf geheel of gedeeltelijk kan reviseren is hier uiteraard in het voordeel.

Samenvattend. Een revisie is duur en eigenlijk alleen aan te raden voor mensen die een apparaat willen blijven gebruiken. Alleen door langdurig gebruik verdien je de kosten van een revisie terug.
Reparatie is eigenlijk altijd af te raden. Het is een korte termijn oplossing, bovendien presteert het apparaat vaak suboptimaal. Wie nog een apparaat heeft en een revisie te duur vindt kan overwegen het apparaat 'as is' te verkopen. Werkend of niet, de meeste apparaten zijn nog goed te verkopen en brengen nog steeds een redelijk bedrag op. Misschien wil ondergetekende wel een bod uitbrengen.

Onder de links hierna een paar voorbeelden van revisies.

De apparaten werken nu weer uitstekend en kunnen zich qua geluidskwaliteit meten met de betere apparatuur van deze tijd.Laatst gewijzigd op 20 februari 2015.