Gezin Kasper Hendriks en Annegjen Hagen

Kasper Hendriks


Overleden voor 1764
Turfschipper

Annegjen Hagen

Gedoopt 7 februari 1717
Begraven 12 mei 1772
Ouders: Jan Jans Hagen en Beertje Klaas Hogtink
Turfschipper


  1.  

  2.  
    Hendrik Kaspers Hendriks
    Gedoopt 15 februari 1739

  3.  
    Jan Kaspers Hendriks
    Gedoopt 24 april 1740
    Overleden 1740

  4.  
    Jan Kaspers Hagen (Hendriks)
    Ook bekend als: Jan Hagen Caspers
    Gedoopt 6 augustus 1741
    Begraven 23 november 1808, Hoogeveen

  5. Partner(s):

  6. - Jacoba Egberts Imkers. Gehuwd

  7. - Maria Jans Jurriens. Gehuwd 4 februari 1776, Ruinen, op huize Echten

  8.  
    Albert Kaspers Hendriks
    Gedoopt 25 oktober 1744, Hoogeveen


Toon drie generaties
Naar de persoonsindex
Naar het trefwoordenregister

tieks.nl
Praam (Nicolaes Witsen, 1671)

tieks.nl
Handelsgebied van de VOC
(Indiae Orientalis, Nicolaes Visscher)


-- Annegjen en kinderen worden in het haardstedenregister van het Zuidwoldiger Rot in 1764 vermeld. Omdat Kasper er niet vermeld wordt was hij toen waarschijnlijk al overleden. Annegjen bezit een praam en betaalt daarom het maximale bedrag aan haardstedengeld, vier carolische gulden.

Een 'Hoogeveensche praam' is een klein model praam, dat in de 17de en de 18de eeuw vooral werd geboomd. Zo'n praam kon ongeveer twee dagwerk turf vervoeren. De Hoogeveense pramen kwamen over het algemeen niet verder dan Zwartsluis. Hier werd de turf overgeslagen op grotere schepen voor verder transport over de IJssel of de Zuiderzee.

Opvallend aan deze familie is dat zoon Jan de achternaam van zijn moeder overneemt, zijn kinderen staan geregistreerd als Hagen's. Dat heeft misschien met de praam te maken. Omdat vader Kasper waarschijnlijk al vrij jong gestorven is heeft moeder Annegjen het schipperswerk overgenomen, zodat sprake was van de praam van Hagen. De kans bestaat dat zoon Jan daarom later met het werk ook de naam Hagen overnam en de naam Hagen dus in de vrouwelijke lijn verder gaat.

Hetzelfde geldt mogelijk ook voor zijn jongere broer Albert. Waarschijnlijk is Albert degene wiens naam opduikt in een scheepssoldijboek van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Helaas ontbreekt de geboortedatum in deze vermelding uit 1765, maar rond die tijd was er geen andere Albert Hagen bekend in 't Hogeveen.

Albert vertrekt op 10 september 1765 als matroos vanuit Zeeland aan boord van de 'Popkensburg'. Op 24 februari 1766 bereiken ze Kaap de Goede Hoop, waar Albert een tijdje in het hospitaal doorbrengt. Op 10 januaril 1767 vertrekt Albert, nu als bosschieter, aan boord van de Vredenhof richting Batavia. Daar kwam hij op 7 mei 1767 aan. Als datum uit dienst geeft het Nationaal Archief 21 mei 1768, als reden 'weggelopen' . Daar deed Albert dan verstandig aan, want over de Vredenhof meldt het Institute of Netherlands History nog dit: "In 1768 the VREDENHOF, sailing to Japan, was wrecked.". Overigens komt de naam Hagen vandaag de dag ook voor in Indonesie.



Bronnen: http://www.alledrenten.nl https://vocopvarenden.nationaalarchief.nl
Laatst gewijzigd op 21 februari 2015.